TCFKAA: Tonnie Dirks als trainer

Vorige week hadden we Tonnie Dirks in deel 1 van de rubriek The Coach Formerly Known As Athlete. Deel één ging over Tonnie Dirks als atleet (vijfvoudig winnaar van de Warandeloop en zevenvoudig nationaal crosskampioen). Vandaag deel twee waarin Tonnie Dirks aan het woord komt als trainer. Dirks geeft al 18 jaar training bij PH in Vught, 10 jaar bij de Keienatletiek in Uden, 5 jaar bij Tartletos in Wageningen en verzorgt al 4 jaar de regiotrainingen in Zuid. Atleten die hij traint zijn onder andere: Miranda Boonstra, Gerwin vd Hurk, Wesley van der Gouw, Marlin van Hal.

Waarom ben je training gaan geven?
Ik ben training gaan geven, omdat ik mijn loopervaring wil overdragen aan andere atleten. Het is natuurlijk niet erg, maar ik vind het jammer als mijn ervaring verloren gaat.

En waar/aan wie geef je training?Jeugd :
Marlin van Hal , Irene van Lieshout (de Keienatletiek), Julia van Velhoven (Atilla), Neal Bouterse (AV 56)
Jeugd Prins Hendrik:
Maikel van der Steen, Milaan Stawicki, Sander Brouwer Rik van der Steen, Wadie Moussaoui Lysanne Wilkens, Laura Rijvers, Fenna verburg.

Senioren:
400-800-1500 meter
Karin Vintgens (Atilla)
Nout Jansen, Marlou Bijlsma ,Esther Swart, tartletos
Prins Hendrik: Juanee Cilliers, Manon Silkens, Nicole Jetten, Chantal Baartse, Nandy Kitslaar.
1500-3000-5000 meter
Mischa Petie, Kevin Hilgeholt tartletos
Lotte Jacobs Hac Helmond
Prins Hendrik: Ronald Bassa, Jelle Kemper, Esther albers, Karen Wijlaars,
3000 steeple 5000-10.000 meter marathon
Miranda Boonstra en Pauline Cleassen (Nijmegen atletiek), Leoni Balter (Avon), Marlies Overbeeke (Pac Rotterdam), Jos van ‘t hoofd (PK).
Prins Hendrik:
Frans Giebels, Gerwin van den Hurk, Wesley van der Gouw,Michiel Otten, Noel Keijsers, Bart van Aalst, Annelies Homma, Marjon de Kok, Amy van den Broek.
Tevens traint Annet Bezemer ook nog een groep midden-lange afstandsatleten met o.a. Anne van den Hurk.

Wat is een voordeel dat je zelf hebt gelopen, wat is een nadeel?
Het is voordeel is dat je weet hoe het voelt om te trainen. Je hebt tempogevoel bij de duurlopen, fartlek en baantrainingen. Ik heb zelf ervaren hoe je omgaat met spanningen tijdens de wedstrijden. En dat je rekening dient te houden met je voeding en het leren omgaan met blessures. Het nadeel is dat je je eigen trainingen en ervaringen kopieert naar andere atleten.

Welke fouten heb je zelf gemaakt als atleet?
Toen ik net begon als trainer kopieerde ik mijn eigen trainingen. Dit moest ik loslaten, want het werkte niet voor iedereen. Door veel te praten met de atleten en met behulp van een cursus ,ging ik juist kijken naar de individuele atleet. En vervolgens maakte ik daar een persoonlijk schema voor. Ik doe het nu heel anders dan 15 jaar geleden. Ik kijk nu ook naar wat voor type loper het is.

Ging jouw eigen trainer te werk volgens een filosofie die een bepaalde naam heeft (bijv Verheul of Lydiard)? Zo niet, hoe kun je zijn methode het best omschrijven?
Ik denk dat Has van Cuyk en Henk Tiebosch de methode Lydiard volgende, maar zeker weten doe ik dat niet. Vroeger deed ik gewoon wat er op het schema stond.

Wat heb je aan opleiding/ervaring als trainer?
Trainingscoach B, specialisatie wegatletiek, specialisatie baanatletiek, topsportcoaching en 18 jaar ervaring in het training geven aan diverse atletiekclubs.

Op welke wijze verdiep jij je in het trainerschap?
Je blijft altijd bijleren. Door de ervaringen en ook als iemand goed/slecht presteert. Je reflecteert zelf en samen met de atleet, hoe het vervolgens anders of beter kan. Ik vind dat je je ook kwetsbaar moet kunnen opstellen naar de atleet toe. Tevens is het volgen van een congres, cursus en zoeken op internet leerzaam. Ik vraag soms ook advies aan andere trainers.

Wat is jouw grootste eye opener geweest sinds dat je trainer bent?
Het leren luisteren naar atleten en er ook iets mee doen.

Wat is de boodschap die je wilt overdragen?
De atleten zelf keuzes laten maken, doelen stellen, onafhankelijk en zelfstandig zijn. Het sporten moet je voor jezelf doen en niet voor de club of de trainer.

Wat zijn je ambities met het trainerschap?
Atleten op een hoger niveau brengen, maar wel uitgesmeerd over een langere periode. Dus een lange termijn planning. Goed periodisering, micro, macro, meso.

Wat is een essentieel onderdeel van training dat onderschat wordt?
Ik denk dat er meer zone 3 of duurloop 3 getraind moet worden. Ook bij de midden-lange afstandlopers. Heel veel atleten trainen namelijk vaak rond de drempel of V02 max en langzame duurlopen. Maar er zitten dan geen blokken met zone 3 er in.

Wat hoort volgens jou tot de taken van een trainer?
Het is een breed pakket. Je moet in de eerste plaats zorgen dat je altijd op de trainingen aanwezig bent. Je moet op tijd beginnen met de trainingen, de trainingsschema’s behoren op tijd af te zijn en ik zorg er ook voor dat ik altijd bereikbaar ben. Ik sta klaar voor mijn atleten. Verder behoren de volgende taken zoals een wedstrijdplanning maken, doelen stellen, wedstrijden bezoeken, goed communiceren en iedereen in zijn waarden laten ook tot de taken, en nog veel meer.

Zie je verandering in de mentaliteit bij atleten tov toen jij zelf liep?
Vroeger was ik zelf altijd op de training, 3 x per week. Ik meldde me dan ook nooit af. Dat is nu anders. Er is meer afleiding door internet, mobiele telefoon, hyves, twitter etc. De atleten zijn ook mondiger en dat vind ik wel beter, omdat je weet wat er bij iemand leeft. De belastbaarheid is wel een stuk minder geworden dan vroeger, omdat er bewegingsarmoede is op jonge leeftijd. Er zijn nu ook meer jeugdtoernooien dan vroeger. De atleten willen nu sneller een prestatie zien en hebben weinig geduld. Er is tegenwoordig ook meer astma/bronchitis dan vroeger door een te schone omgeving.

Wie kan jou inspireren als trainer?
Ik word geïnspireerd door de atleten.

Wie vind je zelf een goede train(st)er, of goede train(st)ers?
Ik hou van praktische trainers met een theoretische achtergrond en die van de 800 meter tot de marathon trainen en op verschillende methodes.

Noem 1 atleet die je graag zou willen trainen en waarom?
Haile Gebrselassie, want dan ben ik ineens een goede trainer. Maar dat wil niet meteen zeggen dat ik een goede trainer ben, ik heb dan geluk dat ik goede atleet heb.

Zie deel 1: Tonnie Dirks als atleet

Bron: www.losseveter.nl